Інтернет-конференції НУБіП України, Теоретичні та прикладні аспекти розробки комп’ютерних систем '2019

Розмір шрифту: 
ПРО МУЛЬТИЛІНГВІСТИЧНУ ПІДТРИМКУ СИСТЕМИ АВТОМАТИЗАЦІЇ ДЕДУКЦІЇ
Гордій Леонідович Петрович

Остання редакція: 13-04-2019

Тези доповіді


На сучасному етапі найбільшу увагу притягують системами автоматизації міркувань, головним чином, комп’ютерні асистенти або верифікатори, які здійснюють перевірку граматичної, онтологічної та/або логічного коректності формального тексту, підготовленого користувачем. Кожна з цих перевірок потребує розвитку своїх методів і засобів, але їх ефективне використання  спирається на ті мовні засобі, які (некваліфікована) людина має можливість використати для своїх потреб і які, якраз, і забезпечують інтелектуальну взаємодію людини на мовному рівні з інформаційною системою з елементами логічних міркувань.

Ось чому пригортає увагу англо-подібна мова ForTheL, що була створена для цієї цілі у рамках робіт по системі автоматизації дедукції SAD

У поточний час розробляється «ескіз» такого україномовного варіанту мови ForTheL. Після його повної  реалізації можна буде  говорити про систему SAD з розширеними лінгвістичними можливостями. Ця система може бути корисною в таких важливих областях інформатики, як дистанційне навчання математичним дисциплінам українською  і англійською мовами, пошук та верифікація різномовних доведень у математичних теоріях, здобування знань з математичних текстів і т. д.