Інтернет-конференції НУБіП України, Теоретичні та прикладні аспекти розробки комп’ютерних систем '2019

Розмір шрифту: 
АКТУАЛЬНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ЧАТ-БОТА В МЕСЕНДЖЕРІ TELEGRAM ДЛЯ ІНФОРМУВАННЯ СТУДЕНТІВ ВНЗ
Sergiy Igorovich Samborskiy

Остання редакція: 02-04-2019

Тези доповіді


Сучасне життя характеризується швидким  темпом розвитку інтернет-технологій і тому  вимагає, щоб усі навчальні заклади йшли в ногу з технологічним прогресом.

З появою   мобільних телефонів і розвитку інтернет-технологій, функціональні можливості, так званих “розумних телефонів” або смартфонів, які являються невід`ємною частиною нашого життя  розширюються буквально з кожним днем. Згідно з даними Інтернет Асоціації України[1]  за 2017р., частка користувачів інтернету, серед людей вікової категорії: 15-29 років, сягнула 97%. А в дослідженні від компанії Kantar.TNS [2], йдеться про те, що в середньому українці встановлюють близько до 40 додатків на свої смартфони, в тому числі і месенджери.

Месенджер - додаток для смартфонів, планшетів та ПК, який дозволяє обмінюватися текстовими повідомленнями та різноманітними файлами. В Україні популярні такі месенджери як Viber, Facebook Messenger, Telegram, WhatsApp [3].

Telegram відрізняється від інших месенджерів можливістю створення функціональних чат-ботів. Чат-боти- це програма яка дозволяє відповідати на питання користувача, шукати інформацію, повідомляти про події, взаємодія з нею відбувається за допомогою текстових повідомлень (команд).

Чат-боти уже використовуються в сфері продаж та консультацій клієнтів і з урахуванням їхніх можливостей доцільно буде їх використовувати в навчальному процесі, наприклад, для інформування студентів ВНЗ. Студентське життя збагачене різними подіями, а саме: святкуванням подій, урочистими зустрічами, спортивними змаганнями, турами та іншим. І щоб не передзвонювати до кожного студента, не передавати інформацію через когось, не переживати що до когось інформація не дійшла можна використовувати чат-бот для інформування студентів.

Перевагами використання чат-бота для інформування студентів вищого навчального закладу в порівнянні зі сформованим підходом є:

1. Персональна увага кожному студенту;

2. Висока швидкість отримання інформації;

3. Зниження витрат на друк документів;

4. Економія часу співробітників деканату;

5. Збільшиться зацікавленість студентів.

 

Із вищевикладеного матеріалу можна зробити висновок, що Telegram боти є зручним засобом  інформування студентів, впровадження якого дасть змогу кожному студентові, вчасно отримувати інформацію з життя свого навчального закладу а також за рахунок інформованості, збільшиться залученість студентів до подій зв`язаних з життям університету.