Остання редакція: 28-04-2020
Тези доповіді
В роботі [1] представлено експериментально розрахунковий спосіб визначення калорійності кормів в логічній послідовності згідно ГОСТ 147 – 95 ( ИСО 1928 – 76) на прикладі результатів досліджень і підрахунків калорійності 1 г. ячмінної дерті і який заслуговує на увагу своєю простотою і доступністю. В результаті спалювання наважки ячміню були отримані слідуючі вихідні дані:
Вага зразка ячмінного борошна в повітряно-сухому стані 1,931 г., приріст температури калориметра 3,27000° С, температурна поправка на теплове випромінювання +0,01240° С, вага води в калориметрі 2168,15 г., водяний еквівалент приладу 384,56 г., утворилось тепла за рахунок спалювання запалювального дротика 14,409 кал., виникло тепла при утворенні азотної кислоти 15,169 кал.
В результаті спалювання зразка борошна та запалювального дротика температура води приросла на 3,27000° С і одночасно частина тепла розсіяна приладом. В результаті підрахунку за спеціальною формулою вирахувана поправка, яка становить 0,01240. Таким чином, якби втрати тепла не було, термометр показав би підвищення температури на 3,28240°С (3,27000°С+0,01240°С). Тепло згорання було передано воді та приладу, при цьому теплоємкість всього приладу еквівалентна 384,56 г води. Тому потрібно вважати, що тепло було прийнято водою та приладом в кількості 2552,71 г (2168,155 г +384,56 г).
Отже утворене в калориметрії тепло виникло в результаті згорання корму запалювального дротика та утворення деякої кількості азотної кислоти. Після підрахунку загальної кількості тепла в нього потрібно внести поправки на тепло згорання дротика і утворення азотної кислоти і лише після цього розраховувати калорійність 1 г ячмінного борошна в повітряно-сухій речовині. Продовжуємо розрахунки. Відомо, що 1 ккал – це 4,186 Дж, вона дорівнює кількості енергії, яка затрачається на підігрів 1 літра води на 10С. В нашому прикладі потрібно розрахувати калорійність1 г ячмінного борошна.
Кількість води разом з теплоємкістю приладу становила 2552,71 г. Спалюванням 1,931 г ячмінного борошна вона булла підігріта разом із випромінюванням тепла приладом на 3,28940°С (3,270000+0,0124000). Отже калорійність 1,931 г ячмінної дерті становить 8,379 ккал (2552,71 г х 3,28240°С). Тепер вносимо поправки на утворення тепла за рахунок згоряння запалювального дротика та за рахунок утворення азотної кислоти. В нашому прикладі це 14,409 кал + 15,169 кал =29,578 кал, їх потрібно відняти від загальної калорійності 8379 кал – 29,578 кал = 8349,422 кал ≈ 8,35 ккал.
Далі розраховуємо калорійність 1 г ячмінного борошна. Наш зразок важить 1,931 г, він має 8,35 ккал, тому в 1 г борошна буде 4,324 ккал.
Література
1. Костенко В.М., Панько В.В., Сироватко К.М. Практикум з годівлі сільськогосподарських тварин. Частина І “Хімічний склад , оцінка поживності та якості кормів”. –Вінниця: РВВ ВДАУ, 2008.-141 с.