Інтернет-конференції НУБіП України, ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ РОЗРОБКИ КОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМ '2024

Розмір шрифту: 
Моделювання та прогнозування виробництва продукції рослинництва сільськогосподарськими підприємствами України
Владислав Михайлович Грицюк

Остання редакція: 23-04-2024

Тези доповіді


Актуальність даної теми випливає з важливості аграрного сектору, зокрема галузі рослинництва, для економіки України.

Варто зазначити, що до війни темпи зростання сільського господарства в Україні були одними з найвищих серед інших секторів із щорічним зростанням 5-6%, частка у ВВП складала 10,9%, до 2021 року сектор забезпечував 17% внутрішньої зайнятості

Проведеним дослідженням встановлено, що аграрна сфера зіштовхнулась з серйозними наслідками війни в Україні, та зазнала значних втрат внаслідок повномасштабного вторгнення.

Cтаном на 24 лютого 2023 року збитки аграрному сектору України оцінені в 40,2 млрд дол. США. Суттєві збитки нанесено сфері рослинництва. Показники виробничих обсягів впали до 35-40% відносно 2021 року, що викликано зменшенням площ посіву, та зниженням показників врожайності

Спостерігаючи за динамікою можемо зробити висновок що відразу видно кризу 2020 року спричинену пандемією COVID-19, де спостерігається зниження виробництва більшості сільськогосподарських культур. Також у 2022 році різкий спад спричинений вторгненням Російської Федерації на територію України що спричинило втрати певної кількості посівних площ, руйнування інфраструктури виробництва, перероблення та зберігання сільськогосподарської продукції та харчових продуктів. Хоча вже у 2023 році спостерігаємо поступове зростання по всіх культурах.

Рослинництво є стратегічним сектором економіки України щоб забезпечити безперебійну динаміку на зростання насамперед потрібно щоб закінчилась війна і були повернуті всі окуповані території та відновлення всієї інфраструктури. В умовах війни Держава повинна здійснити ряд заходів щодо регулювання цін на ринку, та забезпечити безперебійний експорт продукції в ЄС та країни Азії. Також держава повинна сприяти аграріям в отриманні матеріалів та добрив, збільшення термінів дії зернової ініціативи що буде спонукати вирощувати зернові культури.