Інтернет-конференції НУБіП України, ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ РОЗРОБКИ КОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМ '2024

Розмір шрифту: 
Облік пацієнтів в приватному медичному закладі
Андрій Сергійович Христенко

Остання редакція: 22-04-2024

Тези доповіді


Онлайн-система обліку пацієнтів в приватному медичному закладі дозволяє пацієнтам керувати своїм медичним обліком через Інтернет, забезпечуючи доступ до медичних послуг у будь-який зручний для них час та з будь-якого місця. Це створює можливість виконувати різноманітні операції, такі як запис на прийом, перегляд результатів аналізів тощо, за допомогою інтуїтивного інтерфейсу.

Програмне забезпечення для обліку пацієнтів у цьому закладі є ключовим інструментом для ефективного управління медичним процесом і забезпечення надійної медичної допомоги. Його функціональність розроблена таким чином, щоб лікарі та медичний персонал могли легко вести облік пацієнтів, призначати лікування та відслідковувати їх медичну історію та результати обстежень. Цей продукт включає ряд компонентів, що забезпечують зручний доступ до медичної інформації через веб-інтерфейс з будь-яких пристроїв. Розробка такої системи потребує значних зусиль для забезпечення стійкості до помилок та збоїв, а також забезпечення конфіденційності та безпеки даних пацієнтів.

У зв'язку з постійним розвитком технологій та зростанням вимог користувачів, розробка зручного та безпечного програмного забезпечення для обліку пацієнтів є актуальною проблемою, яка потребує постійного вдосконалення та адаптації до змін у медичному середовищі. Метою даного дослідження є вивчення та аналіз методів та підходів до розробки програмного забезпечення для онлайн-системи обліку пацієнтів у приватному медичному закладі з метою забезпечення ефективного управління медичним процесом та безпеки даних.

Результатом дипломної роботи є розроблений та протестований програмний продукт для обліку пацієнтів, який надає медичному персоналу зручний інструмент для ведення медичного обліку та забезпечує пацієнтам зручний доступ до своєї медичної інформації через веб-інтерфейс.

Нижче на рисунку 1 наведена діаграма послідовностей  процесу запису на прийом:

 

 

Рис.1. Діаграма послідовностей процесу запису на прийом

Опис діаграми:

Учасники:

  • Пацієнт: Зареєстрований користувач, який може переглядати свою медичну історію, здійснювати пошук лікаря, записуватись на прийом лікаря, відміняти прийом до лікаря.
  • Лікар: Зареєстрований користувач, який може здійснювати пошук пацієнта, переглядати медичну історію пацієнта, додавати новий діагноз, призначати лікування, записувати діагноз та призначення в історію пацієнта, керувати графіком прийому.
  • Список лікарів: Система, що містить інформацію про всіх лікарів.

Послідовність дій:

  1. Пошук лікарів: Пацієнт здійснює пошук лікаря за спеціалізацією.
  2. Перегляд списку лікарів: Пацієнт переглядає список лікарів за вибраною спеціалізацією.
  3. Вибір лікаря: Пацієнт обирає лікаря для перегляду інформації про нього.
  4. Перегляд графіку лікаря: Пацієнт переглядає графік прийому лікаря.
  5. Запис на прийом: Після перегляду графіку прийому, пацієнт обирає час, який йому підходить, та записується на прийом.
  6. Заявка на прийом: Формується заявка на прийом, яку може переглянути лікар.
  7. Відмова у прийомі: Лікар має змогу відмовити пацієнту в прийомі.
  8. Підтвердження прийому: Лікар підтверджує заявку на прийом від пацієнта.

Діаграма послідовностей ілюструє взаємодію між пацієнтом, лікарем та системою під час запису на прийом та подальшого проведення прийому.

Початок форми

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Іванов І.І. (2019). Online Banking Security Measures and Data Protection. Київ: Видавництво.
  2. Сидоров А.О., Петров В.М. (2021). "Software Architecture for Online Banking Systems." Information Technology.
  3. Brown J. (2020). "User Interface Design Guidelines for Online Banking Applications." IBM Technical Report.
  4. Міжнародна організація зі стандартизації. (2013). ISO/IEC 27001:2013 Information technology -- Security techniques -- Information security management systems -- Requirements.