Інтернет-конференції НУБіП України, ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ РОЗРОБКИ КОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМ '2023

Розмір шрифту: 
ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО СЛОВНИКА ДЛЯ ВИВЧЕННЯ СЛІВ З ВИКОРИСТАННЯМ МІКРОСЕРВІСНОЇ АРХІТЕКТУРИ
Олексій Сергійович Совков

Остання редакція: 24-04-2023

Тези доповіді


Сховище даних централізує та консолідує великі обсяги даних із кількох джерел. Його аналітичні можливості дозволяють організаціям отримувати цінну бізнес-ідею зі своїх даних для покращення процесу прийняття рішень [1].

Служби аналізу SQL Server (SSAS) — це багатовимірний OLAP- сервер, а також механізм аналітики, який дозволяє розділяти великі обсяги даних. Він є частиною Microsoft SQL Server і допомагає виконувати аналіз за допомогою різних вимірів. Він має 2 варіанти багатовимірний і табличний [2].

Для розробки кубу було використано середовище Visual Studio з розширенням SSAS. На першому етапі необхідно визначити джерело даних – база даних OLAP або сховище даних. На основі визначеного джерела даних будуть імпортуватись необхідні дані.

Процес передачі даних було реалізовано за допомогою служби SQL Server Integration Services. SSIS – це інструмент, що дозволяє у зручному вигляді реалізувати інтеграцію, тобто. реалізувати процес перенесення даних з одного джерела до іншого. Цей процес іноді називають ETL (від англ. Extract, Transform, Load – дослівно «вилучення, перетворення, завантаження») [3].

В інструменті SSIS є служба Data Flow, за допомогою якої було проведено заповнення таблиць вимірів та фактів (рис. 2).

p { margin-bottom: 0.1in; direction: ltr; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2; background: transparent }

Неможливо не погодитись з тим фактом, що знання будь-якої іноземної мови не тільки покращує якість життя людини, а й відкриває для неї світ нової культури, світ абсолютно не притаманного їй нового мислення та світосприйняття.

За результатами статистичного наукового дослідження, яке було не так давно проведено вченими Лондонського університету, люди, які вивчають іноземні мови, мають більш гнучке та оригінальне мислення.

Володіння іноземними мовами на сьогоднішній день – це просто суттєва життєва необхідність, розуміючи яку з’являється все більше і більше людей, охочих вивчати іноземні мови.

Під час розробки системи було створено сховище даних з використанням служби аналізу SQL Server, яке дозволить проводити аналіз у різних розрізах (рис. 1).