Інтернет-конференції НУБіП України, ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ РОЗРОБКИ КОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМ '2023

Розмір шрифту: 
ПРОГРАМА ДЛЯ АВТОМАТИЗАЦІЇ РОБІТ З КОМПОНОВКИ ЕЛЕКТРОННОГО АПАРАТУ
Вадим Анатолійович Раєнко

Остання редакція: 24-04-2023

Тези доповіді


Електрик в процесі своєї професійної діяльності часто реалізує складні розрахунки різних системних параметрів, збирає електричні схеми, включає різне обладнання. Ця робота забирає багато часу. Існує безліч корисних програм для електриків, які оцінюються для розрахунку різних параметрів, креслення схем тощо.

Основна мета даних програм – значне спрощення роботи, зведення до мінімального часу, що витрачається на виконання розрахунків або креслення схеми, з чим часто доводиться працювати інженеру-електрику.

Такі програмні пакети дозволяють зібрати схему будь-якого електронного пристрою та симулювати його роботу, виявляючи помилки, допущені на стадії проектування та трасування.

Алгоритм роботи таких програм включає створення електричного ланцюга в графічному редакторі, задання параметрів аналізу та вивчення отриманих даних. Програма самостійно складає рівняння ланцюга та проводить моментальний розрахунок. Будь-яка зміна схеми або параметрів елементів призводить до автоматичного оновлення результатів. Графічний редактор спирається на бібліотеки електронних компонентів, які можна поповнювати на основі експериментальних або довідкових даних за допомогою вбудованих модулів. Всі номінали та параметри елементів можуть бути як незмінними, так і залежними від температури, часу, частоти, стану схеми, параметрів інших компонентів. Анімовані деталі (світлодіоди, реле, семисегментні індикатори та деякі інші елементи) змінюють стан відповідно до сигналів, що на них надходять. Моделювання включає цілий набір різних аналізів: перехідних процесів, передавальних характеристик по постійному струму, малосигнальних частотних характеристик, чутливостей по постійному струму, нелінійних спотворень, методу Монте-Карло та багатьох інших. Досвідчені користувачі можуть створювати макромоделі, які полегшують імітаційне моделювання без втрат інформації. Дозволяється одночасно використовувати різні стандарти елементів схеми.

Одним з прикладом можна навести програмне забезпечення LabVIEW, вона має унікальний графічний інтерфейс та програмування, яке істотно відрізняється від роботи на Java або C. Створення додатків є процесом утворення блок-діаграми з графічних образів (іконок), що дозволяє сконцентрувати всю свою увагу тільки на роботі з потоком даних. Будь-яка програма є віртуальним приладом, що має «лицьову панель» (усі засоби введення-виводу для керування приладом: перемикачі, кнопки, світлодіоди, інформаційні табло, лампочки, графіки, текстові поля та інше) та «блок-схему» (логіка роботи програми) . Усі частини програми з'єднані між собою нитками, якими здійснюється передача даних. Кожен віртуальний прилад може включати інші віртуальні прилади. Система, створена в LabVIEW, набагато перевершує будь-який реальний лабораторний інструмент, дозволяючи самостійно визначати потрібні функції створюваного апарату. При необхідності зміни можна внести всього за пару хвилин.