Інтернет-конференції НУБіП України, ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ РОЗРОБКИ КОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМ '2023

Розмір шрифту: 
ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОБЛІКУ КАФЕДРАЛЬНОГО МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
Sergiy Olexandrovich Trofymchuk

Остання редакція: 22-04-2023

Тези доповіді


Основні ідеї сучасних інформаційних технологій, в основному, базуються на концепції, згідно якої усі дані повинні бути організовані у, так би мовити, сховищах даних (базах даних) з метою систематизації інформації та задоволення інформаційних потреб користувачів.

Ефективний облік та управління матеріально-технічним забезпеченням на кафедрі можуть бути складним завданням через ряд факторів, таких як збільшення кількості технічних засобів, нестабільність фінансування, складні процедури закупівель та зберігання матеріалів.

Належний облік матеріально-технічного забезпечення на кафедрі має велике значення з кількох аспектів. По-перше, це дозволяє ефективно використовувати наявні ресурси та уникати зайвих витрат на закупівлю дублікатів вже наявних матеріалів. По-друге, облік допомагає контролювати використання матеріалів відповідно до їх призначення, забезпечуючи їх належне використання в навчальному процесі, наукових дослідженнях та інших проектах. По-третє, належний облік є важливим аспектом фінансового управління, оскільки дозволяє контролювати рух коштів на закупівлю матеріальних ресурсів та їх ефективне використання. Крім того, облік матеріально-технічного забезпечення на кафедрі також є необхідним для забезпечення дотримання внутрішніх та зовнішніх правил та вимог, таких як фінансовий аудит, податкова звітність, внутрішні контрольні процедури та інші.

Однак, впровадження інформаційних технологій для обліку матеріально-технічного забезпечення на кафедрі також може стикатися з певними викликами. По-перше, це вимагає наявності відповідної технічної інфраструктури, такої як комп'ютер, мережі зв'язку та програмного забезпечення, що може бути високими витратами на початковому етапі. По-друге, необхідно забезпечити належний рівень кібербезпеки та захисту конфіденційності даних, оскільки інформація про матеріально-технічне забезпечення може містити конфіденційні дані, такі як ціни, постачальники, технічні характеристики, які потребують захисту від несанкціонованого доступу. По-третє, впровадження інформаційних технологій може вимагати навчання та набуття нових навичок в управлінському та обліковому персоналу, щоб вони могли використовувати системи ефективно та правильно.

На сьогоднішній день облік матеріальних цінностей на кафедрі здійснюється у паперовому вигляді. Зазвичай на початку кожного року на кафедру виділяється окремий журнал для фіксації всіх матеріальних цінностей, що перебувають у її розпорядженні.

У журналі записуються всі придбані матеріальні цінності, включаючи їхню назву, кількість, дату придбання та вартість. Також в журналі можуть фіксуватися всі зміни, що стосуються цих цінностей, наприклад, переміщення, передачі в користування, використання або списання.

Крім того, зазвичай на кафедрі можуть бути встановлені додаткові правила, які регулюють використання матеріальних цінностей. Наприклад, може бути обмежена кількість відповідальних осіб, які мають доступ до цінностей, або встановлений порядок відповідальності за їх збереження та використання.

Саме тому проблематика теми полягає в тому, що з переходом до зберігання даних у базах даних потрібна нова організація цих самих даних. Це дає суттєву необхідність замінити застарілу, мало ефективну систему збереження інформації, яка значно затримувала не лише передачу даних у ЗВО, але і самий його розвиток.

Метою роботи є поліпшення проведення обліку матеріальних ресурсів на кафедрі закладу вищої освіти за допомогою створення програмного забезпечення обліку кафедрального матеріально-технічного забезпечення.

Нижче наведена діаграма послідовності, яка описує предметну область та візуалізує взаємодію між об’єктами та компонентами.

 

Рис. 1. Діаграма послідовності програмного продукту

Так як програмний продукт буде підтримуватися на комп’ютері та Android, нижче наведено розроблений екран інтерфейсу системи:

 

Рис. 2. Головний екран системи