Інтернет-конференції НУБіП України, ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ РОЗРОБКИ КОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМ '2021

Розмір шрифту: 
ІНФОРМАЦІЙНА СИСТЕМА ПІДРТИМКИ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ
Юлія Юріївна Горай

Остання редакція: 28-04-2021

Тези доповіді


Умови самоізоляції можуть стати серйозним ударом по психологічному і фізичному здоров'ю. Навіть сидячи вдома важливо підтримувати себе в хорошій формі і не припиняти заняття спортом. Перебування в карантинному режимі також може викликати додатковий стрес і поставити під загрозу психічне здоров'я громадян. Фізичні вправи допоможуть зберегти спокій і захистити здоров'я протягом цього часу.

На сьогодні ми маємо більше року карантинні обмеження, які заважають ходити до спорт залу та тримати себе у формі.  Коли ми мало рухаємось та багато сидимо — організм буквально “вимикається”. Сповільнюється обмін речовин, що впливає на нашу здатність регулювати рівень цукру в крові, метаболізувати жири, негативно впливає на тиск та послаблює м'язи і кістки. Все це разом має негативні наслідки для здоров’я — від появи надмірної ваги до серйозних хвороб внутрішніх органів[1].

МОЗ рекомендує 2 типи фізичної активності щотижня — аеробні та силові вправи. 150 хвилин помірної активності або 75 хвилин інтенсивого фізичного наватаження

Домашні тренування мають такі плюси:

  • Почати тренуватися вдома за допомогою інформаційної системи – безкоштовно;
  • Економія часу, не потрібно витрачати час на збори та дорогу;
  • Відсутність комплексів;
  • Комфорт.

Основна ідея – розробити інформаційну систему підтримки здорового способу життя, яка спросить домашні тренування, дозволить відслідковувати водний баланс та читати корисні поради щодо здоров’я.

 

Функції, що виконує інформаційна система підтримки здорового способу життя:

  • Реєстрація  / Авторизація;
  • Вибір та проходження планів тренувань;
  • Відслідковування водного балансу;
  • Використання корисних порад, оцінка їх.

 

Для розробки інтерфейсу і функціональної частини інформаційної системи були           використані такі засоби:

  • Для Backend (API) використано Django REST
  • Для Frontend використано React-Native
  • СУБД  ­PostgreSQL

Django - це високорівневий веб-фреймворк для мови Python, що дозволяє швидко розробляти динамічні веб-додатки. В результаті у нас є зручний фреймворк, який істотно прискорює процес розробки і дає можливість розділити процеси програмування, верстки та дизайну. По суті, Django можна назвати каркасом веб-додатків[2].

 

React-Native — це крос-платформенний мобільний фреймворк, який дозволяє створювати програми, використовуючи лише JavaScript. Однак, на відміну від інших гібридних мобільних технологій, ви не створюєте “мобільний веб-додаток” (веб додаток загорнений у рідний контейнер). Ваша база коду JavaScript компілюється в мобільний додаток, який не відрізнятиметься від iOS додатка, побудованого з використанням Objective-C або ж Android додатка з використанням Java. Це означає, що React-Native надає переваги як для нативних, так і для гібридних мобільних додатків[3].

PostgreSQL — широко розповсюджена система керування базами даних з відкритим кодом. Я використовую фреймворк Django, який чудово взаємодіє з PostgreSQL, а Django має вбудовані модулі для роботи с даною СУБД.

Основним функціоналом системи є проходження планів тренувань. Обираючи один план тренувань користувач не може перейти до іншого, поки не завершить обраний.

Інформаційна система, що розроблена може з часом ставати кращою. Можливі додання інших планів тренувань.

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Moz.gov.ua [Електронний ресурс]:  «Як фізична активність впливає на здоров'я і які типи навантажень потрібні нам щотижня» - Режим доступу:  https://moz.gov.ua/article/health/jak-fizichna-aktivnist-vplivae-na-zdorovja-i-jaki-tipi-navantazhen-potribni-nam-schotizhnja
  2. Azoft.ru [Електронний ресурс]: «Як написати простий веб-сервіс за допомогою Django REST» - Режим доступу: https://www.azoft.ru/blog/django-rest-framework/
  3. Medium.com «Swift проти React-Native: епічна битва в числах» - Режим доступу: https://is.gd/HjKE8g