Інтернет-конференції НУБіП України, ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ РОЗРОБКИ КОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМ '2021

Розмір шрифту: 
АНАЛІЗ АВТОМОБІЛЬНОГО РИНКУ УКРАЇНИ
Ілля Олегович Танасюк

Остання редакція: 27-04-2021

Тези доповіді


АНАЛІЗ АВТОМОБІЛЬНОГО РИНКУ УКРАЇНИ

Танасюк І.О. науковий керівник Глазунова О.Г.

 

Автомобільний ринок відноситься до однієї з найбільш розвинутих галузей української економіки. Дослідження проблем розвитку автомобільного ринку України представляє суттєвий науковий та практичний інтерес, враховуючи зростаюче значення автомобільного бізнесу для економіки країни та посилення конкуренції серед представників даного ринку. Проте, незважаючи на таку актуальність автомобільної галузі, засобів для аналізу ринку, зокрема ринку вживаних автомобілів майже не існує. Таким чином, дослідження стану автомобільного ринку України є необхідною умовою для розуміння ситуації, що відбувається на даному ринку в цілому, а також для виявлення основних тенденцій, динаміки та ємності ринку, які в майбутньому можуть допомогти спрогнозувати тенденції на ринку, та принести користь покупцям, які поклавшись на результати дослідження змогли б зробити вибір у відповідності до своїх інтересів та вимог.

Згідно дослідження, проведеного компанією GfK Ukraine, під час кризи на  автомобільному ринку України важливість суб’єктивних чинників при ухваленні рішення щодо здійснення купівлі зросла.

Слід зазначити, що ситуація на ринку нових автомобілів напряму впливає на ринок вживаних автомобілів оскільки, середній термін експлуатації нового автомобіля становить 3-5 років в європейських країнах, та 5-6 років в Україні. Це означає, що автомобілі які були популярними на ринку нових автомобілів 5 років тому, в теперішній момент починають з’являтися на вторинному ринку.

Дану проблему можна вирішити за допомогою відкритих даних щодо оголошень розміщених на веб-ресурсах для продажу автомобілів. Одним з ресурсів, який надає такого роду інформацію є Auto.RIA. Дані надаються в форматі JSON за допомогою API, до якого можна здійснити 1000 звернень на годину. Завдяки цим даним можна будувати графіки зміни ціни (рис. 2), та кількісті продаж конкретної моделі за певний період, для проведення подальшого кореляційного аналізу.

 

 

Рис 2 – графік зміни ціни авто в залежності від віку, на прикладі моделі Honda CR-V

Після накопичення великої кількості даних про продажі автомобілів в базу даних, постає питання про інструменти аналізу. З плином часу, в індустрії ІТ сформувалися деякі методики та правила щодо роботи з великими обсягами даних, а саме їхнім зберіганням та аналізом. Дану область ІТ так і називають, Big Data.

Одним з найбільш поширених та простих для використання з точки зору користувача рішень в даному секторі, являється використання серії продуктів від компанії Microsoft під назвою BI (Business intelligence). Дане поняття об’єднує в собі інструменти, які дозволяють організовувати сховища даних (СД), а також проводити аналіз на основі СД, з можливостями прогнозування за різними алгоритмами, візуалізації тенденцій в даних, і розрахунків KPI (Key performance indicator – ключовий показник ефективності).

Використання СД передбачає особливу структуру зберігання накопичених даних найчастіше передбачається групування масивів даних за певним показником (найчастіше за часовим виміром). Дані в СД, на відміну від БД не передбачають можливості швидкого доступу і зміни, оскільки дані операції потребують значних ресурсів СУБД.

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Луценко О. Автоексперт  - 2009: результати експертного опитування топ-менеджменту українських автомобільних компаній / Оксана Луценко  // Маркетинг в Україні. - 2009. - No 1.-С. 13-14.
  2. Автомобільна статистика України (стислий огляд) за 2008 рік [Електронний ресурс] // Офіційний сайт  асоціації автовиробників України. Режим доступу: URL:http://ukrautoprom.com.ua/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=27&dir=DESC&order=name&Itemid=79&limit=5&limitstart=65– Заголовок з екрану.
  3. API Portal ria.com для розробників [Електронний ресурс] // портал для розробників групи ресурсів ria.com. Режим доступу: https://developers.ria.com/