Інтернет-конференції НУБіП України, ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ РОЗРОБКИ КОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМ '2021

Розмір шрифту: 
Веб-орієнтована підсистема розповсюдження інформації системи моніторингу екологічних параметрів навколишнього середовища
Андрій Олександрович Юзвик

Остання редакція: 26-04-2021

Тези доповіді


Одним із основних чинників, що впливають на якість життя людини, є стан атмосферного повітря. Забруднення повітря проявляється через надмірну концентрацію тих чи інших хімічних елементів або енергії вище фонових або допустимих норм. Це може бути наслідком природних або техногенних явищ, і може викликати якісні зміни характеристик основних компонентів природи та їх складових та негативно впливати на живі організми [1]. Тому моніторинг параметрів навколишнього середовища є важливою складовою для забезпечення вчасного реагування на зміни довкілля. Сьогодні є відкритий веб-ресурс SaveEcoBot, який дозволяє у реальному часі переглядати екологічні показники, отримані з різних точок країни. Для реалізації перегляду отриманих даних із власних станцій, а також з відкритих джерел, і формувування звітності по ним, було вирішено розробити веб-орієнтовану платформу, яка є складовою системи моніторингу екологічних параметрів навколишнього середовища. Це допоможе більш детально ознайомитись із теперішнім екологічним станом у певних місцях на території України.

Веб-орієнтована платформа розповсюдження інформації була розроблена з використанням Node.js та React. Оточенням платформи є:

  • Сервер БД, що розташований у хмарному середовищі Azure.
  • Відкрите джерело даних SaveEcoBot, з якого здійснюється запис даних про вимірювання визначених адміністратором станцій.

Діаграма розгортання  цієї платформи зображена на рис.1.

Користувач має можливість перегляду усіх станцій на головній сторінці, а також на мапі, переходу до окремої станції і перегляду її вимірів за певним параметром та датою, порівняння вимірів двох станцій за певним параметром на одному графіку.

Мапа усіх станцій зображена на рис.2.

На сторінці порівняння користувач може переглянути дані, що отримані з двох станцій, у точності до хвилини. Сторінка порівняння вимірів двох станцій зображена на рис.3.

Таким чином, зацікавлений фахівець або будь-який громадянин країни має можливість спостерігати за станом атмосферного повітря в режимі реального часу, використовуючи при цьому доступні для нього апаратні та програмні засоби.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. eco-live.com.ua [Електронний ресурс]: «Екологічна ситуація в Україні». – Режим доступу:http://www.eco-live.com.ua/content/ekologіchna-situatsіya-v-ukraїnі (дата звернення: 24.04.2021)