Інтернет-конференції НУБіП України, ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ РОЗРОБКИ КОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМ '2021

Розмір шрифту: 
Аналіз даних для підсистеми адміністрування системи підтримки прийняття рішень з управління шкільним харчуванням
Ярослав Юрійович Понзель

Остання редакція: 13-04-2021

Тези доповіді


Харчування дітей – це один із найважливіших процесів у формуванні їх фізичних та розумових здібностей.

Для того, щоб цей процес відбувався правильно, із дотриманням всіх норм харчування та законів України, було розроблено «Систему підтримки прийняття рішень з управління шкільним харчуванням», яка надає можливість формування шкільних меню відповідно певних чинників, таких як біологічна та енергетична цінність, вікова категорія учнів, фінансування та інше.

Однак, після певного часу користування системою, полягає необхідність в аналізі даних замовлень, з яких формується шкільне меню. Таким чином, ми можемо приміром побачити, які страви є найменш популярні та потребують заміни на аналог по харчовій цінності, але із інакшими смаковими якостями, що забезпечить кращу реалізацію продукції, або ж, приміром, скільки школа в середньому робить замовлень для певної категорії вікової групи, щоб покращити для неї вибір меню.

Зазначимо, що для проведення аналізу певної області, яка може бути нам цікава, ми можемо визначити класи, відповідно до яких буде відбуватися класифікація результату, незалежні змінні, які будуть формувати наш результат і, на кінець, ми повинні обрати певний алгоритм обробки даних.

Таким чином, ми можемо, приміром, вирішити вищезгадану задачу по аналізу для шкіл, щоб зрозуміти який їх кількісний попит замовлень ланчів для певної вікової категорії та статі школярів. В такому випадку, класами для нас виступатимуть «Велика кількість» та «Мала кількість»; незалежними змінними будуть школа, вікова група та стать, а алгоритм класифікації виберемо: 1R алгоритм.

Для такого аналізу було побудовано систему, яка складається із запитів в базі даних для обробки даних, які нас цікавлять, та показу результатів обробки даних запитів в користувацькому інтерфейсі.

Для реалізації аналітичної частини даного проекту було використано такі засоби: СУБД MS SQL Server Management Studio 2017, SQL Server 2017 Express, мова Transact-SQL, Microsoft Visual Studio 2019, мова C#.

На рис. 1 представлено процедуру для аналізу даних проекту «Підсистема адміністрування системи підтримки прийняття рішень з управління шкільним харчуванням».

Дані, які можна отримати за допомогою даної операції, показують яка школа для якої вікової групи в середньому замовляє більше або менше кількість ланчів та визначає чи цей показник є вищим або нижчим порівняно із середнім показником замовлень по всіх школах.

На рис. 2 представлено процедуру для аналізу даних із класифікацією по школі проекту «Підсистема адміністрування системи підтримки прийняття рішень з управління шкільним харчуванням».

Дані, які можна отримати за допомогою даної операції, показують скільки в загальному кожна школа робила замовлень та співвідношення в певному закладі замовлень із низьким та високим рівнями кількості ланчів відносно середньої величини по всіх школах.

На рис. 3 представлено виведення показників для аналізу даних проекту «Підсистема адміністрування системи підтримки прийняття рішень з управління шкільним харчуванням»

Програмна частина реалізована за допомогою технології Windows Forms та мови програмування C#.

Для зручності класи «Велика кількість» та «Мала кількість» позначено «H» та «L» відповідно.