Інтернет-конференції НУБіП України, ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ РОЗРОБКИ КОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМ '2020

Розмір шрифту: 
ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МОБІЛЬНОГО ДОДАТКА ДЛЯ ОБЛІКУ ВЛАСНИХ ВИТРАТ
Юрій Іванович Яремчук

Остання редакція: 27-04-2020

Тези доповіді


УДК 004.51

 

ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МОБІЛЬНОГО ДОДАТКА ДЛЯ ОБЛІКУ ВЛАСНИХ ВИТРАТ

Яремчук Ю. І., науковий керівник Голуб Б. Л.

 

Аналіз предметної області

Проблема моніторингу власних витрат постає у кожного в житті, особливо у людей, які мають обмежений бюджет, і вони не можуть дозволити собі тратити гроші куди попало. Інколи вслідкувати за своїми витратами важко, не завжди в кінці дня згадаєш що ти сьогодні купляв, а чеки ми ніколи на довго не зберігаємо.

Після проведеного аналізу ринку подібних засобів для моніторингу витрат, такі засоби існують і їх є досить багато, але у кожного з них є свої мінуси:

  • Висока вартість;
  • Незручний інтерфейс;
  • Немає автоматизації, тобто користувачу все приходиться вводити самостійно.

Таким чином, ми втрачаємо рішення основної проблеми, яку ми хотіли вирішити, а саме – зробити моніторинг за витратами якомога простішим та зручнішим для звичайного користувача. Тому моя розробка буде безкоштовною, матиме хороший інтерфейс, зможе зчитувати чеки з фото, що повинно найбільше спростити моніторинг за витратами.

Технології розробки

Для розробки цього програмного забезпечення буде використано такі засоби як:

  • Мова програмування Java;
  • Android Studio та Android SDK;
  • Firebase API;
  • XML.

Android Studio — інтегроване середовище розробки (IDE) для платформи Android, його особливостями є те, що тут присутні живі макети розміток, Багатий редактор макетів (layouts) що дозволяє користувачам перетягнути і покласти (drag-and-drop) компоненти користувацького інтерфейсу, як варіант, переглянути одночасно макети (layouts) на різних конфігураціях екранів, Android-орієнтований рефакторинг та швидкі виправлення, консоль розробника, яка пропонує підказки по оптимізації, допомогу по перекладу та інше. Підтримує велику кількість мобільних засобів серед яких виділяють:

  • · Мобільні телефони
  • · Планшети
  • · Комп’ютери
  • · Сучасні автомобілі з бортовими комп’ютерами на базі ОС Android
  • · Та інше.

Firebase – це платформа для розробки мобільних та веб-застосунків. Включає в себе багато корисних сервісів таких як: Firebase Analitycs – безкоштовне рішення для оцінки засосунків, яке дає змогу ознайомитись з залученням користувачів; Firebase Auth – це служба для аутентифікації користувачів використовуючи лише код на стороні клієнта; Firebase Storage – забезпечує надійне завантаження та відвантаження файлів та іншого вмісту створеного користувачами; Firebase Cloud Firestore – гнучка та масштабуєма noSQL база даних; та інші.

Реєстрація користувачів за допомогою Firebase Firestore та Firebase Auth

На рис.1 представлене вікно реєстрації користувачів, на рис.2 – відповідний листинг програми.

 

Рис. 1. – Вікно реєстрації користувача.

Рис. 2. – Реалізація методу створення нового користувача.

ВИСНОВКИ

Розроблена програма дозволить користувачеві вести облік своїх витрат. Вона дозволить вводити максимальну кількість витрат на місяць, заповнювати щоденні витрати та зчитувати чеки камерою. Також можна буде переглянути детальну інформацію по витратам за місяць та сформувати певні звіти, які коротко опишуть їх.

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Документація Java: [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://docs.oracle.com/en/java/
  2. Дэвид Гриффитс, Дон Гриффитс «Head First. Программирование для Android» Питер, 2018 год, 912 стр, O’Reilly, 2-е изд.,Firebase Cookbook: Over 70 recipes to help you create real-time web and mobile applications with Firebase (English Edition).