Інтернет-конференції НУБіП України, ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ РОЗРОБКИ КОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМ '2020

Розмір шрифту: 
СИСТЕМА ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ЩОДО РЕАЛІЗАЦІЇ ЗАДАЧ СЕЛЕКЦІЇ У ТВАРИННИЦТВІ НА БАЗІ СУЧАСНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ
Ірина Олексіївна Глива

Остання редакція: 27-04-2020

Тези доповіді


Основною задачею племінної справи є підвищення генетичного потенціалу продуктивності худоби на основі переважного використання бугаїв-поліпшувачів. Відбір цих бугаїв проводиться через оцінку їхнього потомства, зокрема за такими ознаками продуктивності як молочність (надій за лактацію), вміст жиру, вміст білка.

Для проведення аналітики за визначеними ознаками було вирішено використати технології OLAP, які передбачають формування підсумків по багатовимірних даних. Першим кроком було проектування сховища даних, що формується на основі інформації з бази даних корів (дочок бугаїв), яка включає такі відомості: назва господарства, дані про корову, дані про батьків корови, дата народження корови, її породу та кровність, дані про кожну її лактацію (надій, вміст жиру, білка, кількість дойних днів), дані про осіменіння корови та отелення.

За допомогою сховища даних потрібно буде дати відповіді на такі питання: якими були середні надої за лактацію дочок бугаїв окремої породи за певний рік в розрізі господарства; яким був середній вміст жиру в надоях дочок кожного з бугаїв по всіх господарствах за 5 років; як змінюється середній надій за лактацію залежно від її номера в розрізі породи; якими були середні надої порід за 5 років в розрізі кліматичної зони господарства, де вони вирощувались; якими є середній вміст білка та жиру за 5 років в надоях певної породи в розрізі місяців року.