Інтернет-конференції НУБіП України, Теоретичні та прикладні аспекти розробки комп’ютерних систем '2018

Розмір шрифту: 
ПРОЕКТУВАННЯ ТА РОЗРОБКА ЛОГІКИ ВЗАЄМОДІЇ МІКРОКОНТРОЛЕРА ТА ІС «РОЗУМНИЙ ДІМ»
Денис Русланович Прохорін

Остання редакція: 26-03-2018

Тези доповіді


ПРОЕКТУВАННЯ ТА РОЗРОБКА ЛОГІКИ ВЗАЄМОДІЇ МІКРОКОНТРОЛЕРА ТА ІС «РОЗУМНИЙ ДІМ»

Д.Р. Прохорін

Научний керівник Глазунова О.Г.

Наукова проблематика Інтернет-речей активно відображається в прикладних розробках для різноманітних побутових предметних областей. Зокрема, для теми  розумного будинку є значна кількість ІТ-рішень на базі різних технологій з реалізацією різного спектру функціоналу.

Постановка завдання. Реалізувати доступ мікроконтролеру до інформаційних ресурсів розроблюваної системи за допомогою REST підходу. Дані повинні передаватися у вигляді невеликої кількості стандартних форматів (наприклад, HTML, XML, JSON ) ,повинно підтримуватися кешування, відсутність залежності від мережевого прошарку, не повинна зберігатися інформація про стан між парами «запит-відповідь».

Вступ. REST— підхід до архітектури мережевих протоколів, які забезпечують доступ до інформаційних ресурсів. Був описаний і популяризований 2000 року Роєм Філдінгом, одним із творців протоколу HTTP. В основі REST закладено принципи функціонування Всесвітньої павутини і, зокрема, можливості HTTP. Філдінг розробив REST паралельно з HTTP 1.1 базуючись на попередньому протоколі HTTP 1.0.

Опис процесу. Для виконання поставленого завдання використовується Springframework. Дані з мікроконтролеру надходять у вигляді HTTP запиту до DispatcherServlet, який  делегує повноваження контролеру, який підписаний  на обробку необхідного HTTP запиту. Контролер в свою чергу   передає дані на обробку у Service та формує відповідь у необхідному  форматі .

Висновки. REST підхід забезпечує масштабованість системи і дозволяє їй еволюціонувати з новими вимогами. Саме таким критеріям повинна відповідати ІС «розумний дім» у зв’язку з ростом популярності концепції Інтернет речей.

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  • Kevin Ashton. That ‘Internet of Things’ Thing. In the real world, things matter more than ideas. (англ.). RFID Journal (22 June 2009).
  • Грингард Сэмюэл   Интернет вещей. Будущее уже здесь / Сэмюэл  Грингард , 2017
  • Портал Хабрахабр [Электронный ресурс]. – Режим доступу: https://habrahabr.ru/post/259243/
  • Портал Cisco[Электронный ресурс]. – Режим доступу:

https://www.cisco.com/c/ru_ru/solutions/internet-of-things/overview.html