Інтернет-конференції НУБіП України, Теоретичні та прикладні аспекти розробки комп’ютерних систем '2018

Розмір шрифту: 
ОРГАНІЗАЦІЯ МІКРОКОНТРОЛЕРНОЇ СИСТЕМИ ЗІ ЗБОРУ ДАНИХ ТА КЕРУВАННЯ СТАНОМ ІНКУБАТОРА
Сергій Сергійович Капітоненко

Остання редакція: 28-03-2018

Тези доповіді


Сучасне птахівництво неможливо уявити без штучної інкубації яєць за допомогою спеціальних машин – інкубаторів. В Україні, за приблизними оцінками, щороку інкубується більше 1 млрд. шт. яєць. Зараз інкубатори - це складні пристрої, в яких всі операції інкубації яєць (підтримання необхідної температури яєць, температури, вологості і газового складу повітря, повороту яєць тощо) виконуються в автоматизованому режимі за заданою програмою. За своєю конструкцією і рядом інших ознак інкубатори різних марок і виробників мають досить значні відмінності.

Автоматичні інкубатори - це найбільш сучасні пристрої, призначені для виведення з яєць курчат, які прості в управлінні і при цьому не вимагають додаткової участі людини.

Сучасний інкубатор є повністю [1] автоматизованим — він стежить за температурним режимом, рівнем вологості; інкубатор, якщо у цьому є потреба, сам перевертає яйця. Сучасні технології роблять процес виведення пташенят простим; при цьому ефективність цього процесу наближається до 90%. Місткість інкубаторів може бути різною.

В якості платформи вибрано - Arduino - це електронний [2] конструктор і зручна платформа швидкої розробки електронних пристроїв для новачків і професіоналів. Платформа користується величезною популярністю в усьому світі завдяки зручності і простоті мови програмування, а також відкритої архітектури і програмного коду. Пристрій програмується через USB без використання программаторів.

Діапазон вимірювання температури - від -10 ° С до + 80 ° С

Дискретність відображення температури - 0,1 ° С

Діапазон вимірювання відносної вологості - від 20% до 80%

Дискретність відображення відносної вологості - 1%

Логіка роботи контролера наступна. Дані з датчиків температури і вологості виводяться на перший рядок дисплея, у другому рядку дисплея виводиться максимальна температура за сесію вимірів, і виводиться статус інкубації. Значення критичних температур однозначно прописані в програмі контролера і їх зміни приладом не передбачені. Статусів інкубації три:

40 ° C> t> 34 ° C - температура в межах норми інкубації.

T> 40 ° С - температура перевищила допустимий максимальний рівень і на екран виводиться відповідна піктограма (лунає переривчастий звуковий сигнал).

T <34 ° C - температура опустилася нижче допустимого мінімального рівня і на екран виводиться відповідна піктограма (лунає переривчастий звуковий сигнал).

Температура і вологість вимірюються 1 раз в секунду. Формат відображення: десятки, одиниці, десяті (для температури). Передбачено відображення температури нижче 0 ° С, також відбувається запам'ятовування максимальної температури з виведенням її на другий рядок екрана.

Як джерело струму є батарейка [3] типу крона, D1 - діод, D2 - діод Шотткі. Від мережі джерелом харчування є блок живлення на 12 v 1.5A.

Корпус для закінченого пристрою можна використовувати будь-який. На лицьову панель пристрою виведені: кнопка вимикання підсвічування LCD екрана (в схемі це не наведено), регулювання контрастності LCD екрана, світлодіод-індикатор низького рівня рідини.

На LCD дисплей виводиться[4] поточне значення температури в градусах Цельсія і значення відносної вологості, на другій сходинці виводиться максимальна температура за час вимірювань до перезавантаження контролера, а також статус стану Реальні показники можуть відрізнятися.