Інтернет-конференції НУБіП України, Теоретичні та прикладні аспекти розробки комп’ютерних систем '2018

Розмір шрифту: 
РОЗРОБКА ГРАФІЧОГО ІНТЕРФЕЙСУ НА БАЗІ МІКРОКОНТРОЛЕРНОЇ СИСТЕМИ З ВИКОРИСТАННЯМ ДИСПЛЕЮ З ПИДТРИМКОЮ TOUCH SCREEN
Олег Володимирович Ващенок

Остання редакція: 26-03-2018

Тези доповіді


Провідною галуззю  національної економіки України є сільське господарство. Основна мета даної галузі – забезпечення ефективності та підвищення урожайності сільсько-господарських культур. Одним з шляхів досягнення високих показників урожайності є застосування технології прецизійного землеробства . У наш час прецизійне землеробство застосовується в багатьох країнах світу.

Технології прецизійного землеробства направлені на підвищення виробництва зменшення собівартості продукції і збереження навколишнього середовища.

Технологія точного землеробства реалізовується за допомогою ряду сучасних інформаційних технологій. Серед яких є: - технологія глобального позиціювання (Global Positioning System – GPS), коли визначаються точні географічні координати кожної ділянки поля та місце розташування сільсько-господарської техніки;

Завданням дипломного проекту э розробка людино-машинного інтерфейсу з використанням ЖК дисплею, якій підтримує технологію touch screen. Такий інтерфейс повинен: Для цього потрібно вирішити наступні питання:

Інтерфейс користувача системи повинен виконувати функції, які дозволять вирішувати технологічні та організаційні задачі підприємства. До таких задач слід віднести наступні організаційні задачі:

-        ідентифікація користувача з метою обліку робочого часу та його прав доступу до технологічного обладнання та системи в цілому при вході та при виході із системи;

-        ідентифікація обладнання та ресурсів системи з метою обліку їх роботи та планування ресурсів та робіт;

-        забезпечення оператора усією потрібною інформацією для виконання ним його обовязків;

З функціональних задач користувача повинні бути реалізовані наступні функції:

-        ідентифікація користувача при вході та при виході із системи;

-        організація взаємодії з менеджерами робіт:

1)          передача повідомлень визначеним особам;

2)          прийом повідомлень від визначених осіб;

3)          функція мобільного телефону (голосового спілкування);

4)          прийом та передача sms-повідомлень;

-        контроль стану обладнання;

-        навігаційні задачі:

1)              пересування у рамках господарства або за його межами (загально-навігаційна задача з невеликою точністю);

2)              навігація при виконанні польових робіт (висока точність навігації);

Такий перелік задач, а відповідно й інтерфейсів, які реалізують ці функції, робить необхідним присутність інтерфейсних елементів для вибору відповідного режиму роботи шляхом швидкого переходу з одного режиму на інший.

Це можна реалізувати у Nextion Editor, наприклад, виокремленням відповідної області екрану та розташуванням у ньому набору кнопок, або зображень, які відповідають функціональним режимам роботи.

Для реалізації поставленої задачі обрано апаратну обчислювальну платформу Arduino, Модуль датчика 9DOF на GY9255,  FLASH-карта 8Гб, Кард-рідер для FLASH - SD card шилд для Ардуино V3.0; Приклад підключення на рис. 1

Апаратні засоби системи у сукупності виконують функції збору первинної інформації про об'єкт та його положення, забезпечують лінію передачі даних, систему накопичення, обробки та відображення інформації.

Інформація про стан об’єкту з метою підвищення надійності зберігається на об’єкті у FLASF-накопичувачі та на сервері

Для відображення даних системи було прийнято рішення використати дисплей nextion 5. Nextion це зручний людино-машинний інтерфейс (HMI), який забезпечує інтерфейс управління і візуалізації між людиною і процесом, машиною, додатком або пристроєм. Nextion в основному застосовується для інтернет речей (IoT) або в області споживчої електроніки. Це найкраще рішення для заміни традиційних LCD і LED Nixie дисплеїв. Розробка основної графічної частини здійснюється у середовищі Nextion Editor IDE.