Інтернет-конференції НУБіП України, Теоретичні та прикладні аспекти розробки комп’ютерних систем '2018

Розмір шрифту: 
АНАЛІТИЧНА СИСТЕМА ПРОЦЕСУ РОЗРОБКИ ТА ТЕСТУВАННЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
Олександр Олександрович Тургін

Остання редакція: 23-03-2018

Тези доповіді


Тестування програмного забезпечення - це процес технічного дослідження, призначений для виявлення інформації про якість продукту відносно контексту, в якому він має використовуватись. Техніка тестування також включає у себе процес пошуку помилок або інших дефектів, та випробування програмних складових з метою оцінки.

Тестування відбувається за участі групи тестувальників, тому, оскільки декілька людей можуть зіштовхнутися з тією ж самою проблемою, - знайдені помилки та дефекти слід фіксувати у електронному вигляді, щоб доступ до переліку знайденого був у всієї команди, у так званій Системі відстеження помилок.

Система відстеження помилок (СВП) є невід’ємною частиною процесу тестування ПЗ. Знайдені дефекти (користувачами або тестувальниками), за допомогою СВП потрапляють у БД. Далі, інформація про дефект стає доступною для відділу розробки.

Аналітичний модуль СВП може надати такі дані:

  1. Статистика активності користувачів (Кількість відкритих та закритих тікетів за певний період часу);
  2. Якої категорії баги найчастіше зустрічаються;
  3. Який відсоток критичних багів серед актуальних тікетів.

Фундаментальною основою аналітичного модуля є сховище даних. Основною задачею СД є прийняття рішення щодо усунення слабких ланок серед працівників шляхом проведення аналізу їх продуктивності. Наприклад, якщо кількість знайдених багів перевищує швидкість їх виправлення, проведення аналізу може змусити Компанію прийняти рішення щодо розширення відділу розробки, або знайти «слабкого» працівника.