Інтернет-конференції НУБіП України, Теоретичні та прикладні аспекти розробки комп’ютерних систем '2018

Розмір шрифту: 
ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНА СИСТЕМА ПРОФОРІЄНТАЦІЙНОЇ РОБОТИ ФАКУЛЬТЕТУ
Максим Колісник

Остання редакція: 22-03-2018

Тези доповіді


Сьогодні інформаційні технології суттєво змінюють спосіб життя людини та проникають в кожну сферу життя суспільства. Кількість доступних джерел інформації для спеціалістів у будь-якій сфері надзвичайно велика. Тож, важливість мережі Інтернет ніхто не в змозі заперечити.

Сучасний світ професій став різноманітним. Це призвело до того, що майбутнім абітурієнтам стало складніше зробити вибір майбутньої спеціальності.

Розроблена інформаційно-аналітична система профорієнтаційної роботи факультету являє собою веб-ресурс, який оптимізує процес профорієнтації на факультеті, надаючи абітурієнтам можливість визначити повну здібність до майбутньої спеціальності. Крім того система надає повну інформацію про факультет інформаційних технологій, а також інформацію про події та життя факультету.

Система надає можливість пройти автоматизоване тестування, яке допоможе  визначитись з майбутньою професією та ознайомитись з можливостями навчання за відповідною спеціальністю на факультеті, спостерігаючи за онлайн трансляціями різних подій, навчальних занять, гуртків, тощо.

В спробах реалізувати всі ці процеси можна виділити наступні основні процеси:

1. Автоматизовані тести. Які підкажуть, який напрямок діяльності для абітурієнта буде більш характерний.

2. Публікації. За допомогою публікацій можна ознайомити аудиторію з новинами, оголошеннями та важливою інформацією.

3. Соціальні мережі. В сучасному світі соціальні мережі відіграють невідємну часниту ЗМІ, за допомогою яких інформація ефективно розповсюджується.

4. Трансляції. Процес, під час якого відбувається освітлення подій, випускники шкіл та вищих навчальних закладів мають можливість побачити як насправді відбувається навчальний процес, та як викладачі взаємодіють з студентами та навпаки.

5. Особисті зустрічі. Невід’ємна частина процесу профорієнтації, яка надає абітурієнтам побачити представників факультету особисто та отримати відповіді на поставленні запитання.

Професійна орієнтація – це комплексна науково обґрунтована система форм, методів та засобів впливу на особу з метою оптимізації її професійного самовизначення на основі врахування професійно важливих особистісних характеристик кожного індивідуума.

Розроблена система дозволить враховувати індивідуальні здібності абітурієнта, дати йому рекомендацію і таким чином допомогти йому у виборі спеціальності. Профорієнтаційна система на факультеті дозволяє:

  • · створити умови для вибору спеціальності;
  • допомогти абітурієнту зосередитися та розібратися в тому, чого він «хоче»;
  • · отримати уявлення, чим слід керуватись, обираючи професію;
  • · виявити та сформувати стійкі професійні інтереси;

Поважаючи та приймаючи інтереси, розуміючи особливості кожного випускника, система надає можливість ознайомитись з усією інформацією факультету і не тільки, усі заходи як спортивні так і навчальні, у яких в майбутньому зможе прийняти участь кожен студент. У пошуках своєї професії, абітурієнтам надається можливість пройти автоматизоване тестування, яке допоможе їм визначитись з майбутньою професією.

Формуючись на вподобання, нахилах та фактах наданих користувачем, який проходить тестування, система видає можливі професії, які підійдуть користувачеві, їх опис,  спеціальность нашого факультету, яка найбільше підійде абітурієнту.