Остання редакція: 18-09-2018
Тези доповіді
Функціонування м’ясопереробних підприємств в умовах конкурентного середовища та посиленого режиму ресурсозбереження обумовлює необхідність налагодження системи управління витратами. Особливе місце в цій системі займає внутрішній контроль, який є важливим елементом функціонування центрів відповідальності м’ясопереробного підприємства і джерелом необхідної, об’єктивної та своєчасної інформації для прийняття управлінських рішень.
Існуючі підходи до формування системи внутрішнього контролю витрат м’ясопереробних підприємств потребують переосмислення контролю не стільки як засобу мінімізації витрат, а як інструменту управління витратами. Тому питання уточнення змісту понять «відповідальність» та «підзвітність» суб’єктів внутрішнього контролю витрат, як невід’ємних його складових, становлять інтерес для теорії і практики.
Запропоновано, розглядати поняття «відповідальність» та «підзвітність» в контексті концепції «підзвітності», яка наповнює іншим конкретним змістом ці терміни, об’єднуючи відповідальність, звітність та обов’язки щодо внутрішнього контролю витрат.
Підґрунтям для формування управлінської підзвітності є чіткий розподіл обов’язків та повноважень, який, водночас, попереджує виникнення ризику ухилення від виконання процедур контролю.
Такий підхід є найприйнятнішим при формуванні системи управлінської підзвітності суб’єктів внутрішнього контролю та її інтеграції в систему управління витратами центрів відповідальності м’ясопереробного підприємства.
Нове сприйняття понять «відповідальність» та «звітування» суб’єктів внутрішнього контролю витрат забезпечує персоніфікацію відповідальності за рівень відхилень витрат від установлених показників і прийняття необхідних управлінських рішень.